ПРОЩЕННЯ ЯК ПРОСОЦІАЛЬНИЙ ФЕНОМЕН

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35619/praprv.v1i18.293

Ключові слова:

прощення, просоціальність, просоціальні установки, стратегія міжособистісної взаємодії

Анотація

Наукові матеріали готувалися до початку широкомасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну. Результати дослідження вказують на високий рівень толерантності та миролюбності учасників опитування, що висвітлює сутність українського етносу та співпадає з його ментальною ідентичністю. На превеликий жаль, можна прогнозувати, що злочини, які вчиняють російські військові на теренах України, у найближчому майбутньому спровокують значні зміни в системі ціннісних установок не лише українців, а й інших народів світу. Представники навіть найбільш миролюбивих нації будуть змушені переглянути своє ставлення до ідеї прощення заради свого майбутнього та торжества справедливості.

Анотація. В статті аналізується проблема взаємозв'язку прощення з просоціальністю особистості, системою її цінностей та домінантною міжособистісною стратегією. На нашу думку, прощення є складовою просоціальності людини та значною мірою опосередковується рівнем емпатії, оскільки здатність пробачати предбачає врахування емоційних станів партнера, його переживань, демонструє повагу та ціннісне ставлення до Іншого. Крім того прощення зумовлює просоціальну активність особистості та має позитивні наслідки для обох партнерів.

В дослідженні приймали участь 70 осіб (середній вік = 41,3, розподілені на 2 вікові підгрупи). Отримані результати показали, що готовність прощати не залежить від вікових особливостей суб’єкта, тоді як емоційна близькість є важливим фактором, який впливає на схильність до прощення. Більш яскраво схильність прощати проявляється в близькому колі спілкування. Однак люди схильні виявляти просоціальне ставлення і готовність пробачити навіть щодо своїх ворогів. Крім того, було встановлено, що схильність особистості до прощення має тісний звʼязок із дружелюбністю як домінантною стратегією міжособистісних стосунків. Стратегії, повʼязані з домінуванням у міжособистісних стосунках, не продемострували статистично достовірного звʼязку зі схильністю до прощення.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-01